vineri, 4 august 2017

Despre tâmpirea unei generații de adolescenți. Sau despre Noul Tineret Cretinizat.

  Am scris deseori despre problema îndobitocirii și alienării generației de puștani, generației  15- 25 de ani . Am luat înjurături foarte delicioase și acuzații dintre cele mai ”colocviale”. Aia e!
 
    Prin prisma meseriei mele, am avut de-a face cu mulți tineri, am lucrat cu ei și lucrez în continuare. Nu sunt profesor, dar nici nu e nevoie de acest lucru. Am tras o concluzie amară: acești tineri sunt, în marea lor majoritate, handicapați funcțional. Repet procentajul: în marea lor majoritate!

De curând am citit cartea profesorului J.T. Gatto (”Cum suntem imbecilizați”) și ceea ce am buchisit din acea lucrare îmi confirmă spusele: tinerii de azi sunt tot mai destructurați  psihic, tot mai incapabili să înțeleagă pe ce lume trăiesc, tot mai singuri și viitoare oi perfecte.
Tot pe acest subiect, aș vrea să redau spusele profesorului Mihai Vladimir Topan, conferențiar universitar la ASE: ” De pe băncile școlilor ies tineri îndopați cu ”mate”, fizică și ”info” care nu (mai) înțeleg natura oamenilor din jur, descurcându-se cu greu în situații mergând de la simpla conversație, trecând prin relaționări instituționale  și culminând cu viața personală, căsătorie sau relații cu proprii părinți sau copii. M-am dumirit brusc, sec la postura în care mă aflu: aceea de a face educație cu studenți care nu citesc nimic, nu vor să discute nimic și nu-i interesează nimic. Mă confrunt cu imposibilitatea studenților (mare majoritate) de a emite măcar ideile ideile principale și simple din materiale” Ok, ce se mai poate adăuga?

   Mă văd exact în aceiași situație, aceea de a nu putea dialoga cu mulți dintre ei. Pur și simplu mesajul nu le poate perfora blindajul imposibilității de a înțelege, de a reuși să perceapă semantica unui cuvânt sau simbolistica lui. Sunt incapabili să proceseze informația. Vedem cum părinții sunt disperați, fiind puși în postura de a dialoga cu niște ființe goale de conținut, care nu mai pot  rezona cu familia, rupți de realitate și vârâți în virtual. De aici și până la conflict e doar o chestiune de timp. Ce mă uimește, pe drept vorbind, e impasibilitatea părinților în a recunoaște că au o problemă cu plozii, că-i scapă din mâini și că nu mai pot dialoga cu ei. Mă uimește crearea copilului tâmpit exact de către părinți, prin punerea la dispoziția copilului a tot ce lui îi debitează prin minte, de la jocuri video la tablete și telefoane smart. Ce e mai hazliu, între ghilimele, e că acei părinți la un moment dat își dau seama de eroare începând să priveze astfel pe copii de aceste electronice. Dar marea problemă este următoare: e prea târziu! Și ei nu conștientizează asta! Nu se mai poate face nimic, iar dacă se intervine cu forța, copilul va reacționa cum știe el mai bine: se va revolta. Iar această revoltă se traduce așa: ura față de părinte; fuga de acasă; droguri; alcool; prostituție. Așadar, părinții încercând să repare un rău pe care l-au făcut în prima tinerețe a copilului, fac un rău cu mult mai amplificat, până aproape de distrugerea copilului.

   Văd tineri care-și înjură părinți fără nici o reținere: dă-i naibii de distruși, de vechituri cu două  picioare!

   Dar mă bucură să văd și tineri frumoși, ce-i drept tot mai puțini. Îi văd, de exemplu, în taberele ASCOR. Tineri cu care poți dialoga, care au un reper în viață, studenți care se preocupă de ceea ce fac, cu ochi limpezi și profunzi. Dar nu numai în ASCOR! Dar repet, ei sunt tot mai puțini, într-o mare minoritate. Restul de tineri, cu deosebită durere o spun, sunt tot mai alienați, mai tâmpiți și mai degenerați. E generația Mall-ului, a poșetelor și a  modei în general. E generația de ”cum să arăt mai bine la exterior”, a selfiului în baie și a semidezbracatului. Generația trupului dezgolit. Generația blugilor rupți în genunchi, a copierii. O generație copy paste!
   Dar nici cu cei de peste 30 nu mi-e rușine, ca să pun o cireașă pe colivă.

23 de comentarii:

 1. Adevarat partial, spun asta pentru ca se poate intotdeauna face ceva si nu prin pedepsirea lor ci oferindu-le exemple prin comportamentul personal, dar cum parintii, marea majoritate urmaritori impatimiti de emisiuni ale Antenelor si RTV nu pot fi modele e tot mai greu, dar nu imposibil. Unde sunt educatorii?. profesorii, care ar trebui sa fie adevaratele modele de moralitate si demnitate?........Din pacate, marea majoritate se rezuma la predarea seaca a unor materii cu scuza ca : 1.daca copii vor sa invete trebuie sa plateasca suplimentar si 2. doar nu o sa cresc eu concurenta de maine...............

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cand mai ținem cont ca unii au prins titularizarea in invățământ cu nota 4 sau 5....

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Ar fi bine sa nu facem raspunzatorii doar profesorii. Educatia copilului se face acasa in primul rand.

   Ștergere
  4. Kuki,
   Unknown are, partial, dreptate insa trebuie avut in vedere si faptul ca modelul de comportament pe care ti-l pot oferi parintii nu poate fi judecat, evaluat si catalogat aprioric, pe baza unor principii preconcepute(ex.: vizionarea anumitor posturi TV este neconforma cu o viziune corecta asupra realitatii, lumii si vietii).Pe de alta parte este arhicunoscut faptul ca, odata iesiti de sub tutela parintilor, copiii se considera in masura sa le dea sfaturi acestora in toate domeniile,nicidecum sa accepte opiniile exprimate de ei pe baza experientei de viata acumulate. Euforia independentei materiale si lipsa unui discernamant consolidat, corelate cu opiniile manipulatorii exprimate de unii platiti sa infesteze internetul cu informatii - care mai de care - mai contradictorii, ii conduc pe tinerii "frumosi si liberi" catre anarhie si libertinaj si zadarnicesc orice dorinta a parintilor de a-si calauzi, indreptatit si responsabil, copiii in directia cea buna.

   Ștergere
  5. Titularizarea ,,se prinde" cu min.7.

   Ștergere
  6. Restu' se numesc suplinitori. Exista si suplinitori care au obtinut nota 9 sau 10, dar neexistand posturi, nu au putut sa se ttitularizeze.

   Ștergere
 2. Antenele si RTV...cred ca glumiti. Imbecilizarea se face pe toate posturile Tv iar bataia de joc la adresa valorilor nationale inclusiv a religiei se face cu atat mai mult pe celelalte posturi, TVR, DIGI24,REALITATEA.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru cine are rabdare sa urmareasca si un punct de vedere obiectiv, intotdeauna o sa credem ca generatiile care vin sunt mai degenerate si "pierdute" decat cea a noastra (cu toate ca statistic vorbind sunt mult mai echilibrate). E doar o fobie (in special a oamenilor conservatori cu pareri rigide, care le stiu pe toate fara sa se documenteze si arunca clasicul: generatia asta de dupa mine e cea mai naspa, noi eram altfel pe vremea lor) E ok, fobia si preconceptiile se pot vindeca, dl Ciornei (sau nu, depinde ce background "sanatos si crestin" aveti si cat alegeti sa schimbati din el) https://www.youtube.com/watch?v=LD0x7ho_IYc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Credeti-ma ca stiu despre ce vorbesc...

   Ștergere
  2. Domnule Ciornei Iulian, din pacate, aveti dreptate. Indobitocirea adolescentilor si tinerilor se practica in mod intentionat, pentru indepartarea lor de Adevar, de Iisus Hristos, respectiv de Dumnezeu.

   Ștergere
  3. E haios cum oamenii nu sunt structurati sa isi dea seama in mod obiectiv de felul in care s-a desfasurat viata lor pana atunci si inca incearca sa isi desluseasca existenta, dar sunt super convinsi ca au credinta cea mai buna, doar pentru ca asa li s-a spus de catre altii, fara sa studieze decat superficial, sau fara sa treaca pe bune prin sacrificiul de a-si descompune propriile convingeri, ca sa vada pe unde curge apa. Apoi ii critica pe altii ca nu au credinta lor si ca sunt ei stersi pe creier. Dar na, asta e definitia vanitatii, csf, nai csf.

   Ștergere
  4. Așa e... Trebuia sa fie și un răspuns... inteligent

   Ștergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 5. Bună ziua, domnule Ciornei. Eu sunt unul din "plozii generaţiei de tâmpiţi", generaţie ce şi-a propus să pună capăt crizei apei potabile ce încă nu a fost rezolvată în unele părţi ale lumii, generaţia ce va rezolva problema poluări şi care se va asigura că toţi copiii vor avea parte de educaţie. De unde ştiu asta? De la adulţii ce profită de fiecare ocazie pentru a-mi reaminti că prin multă muncă şi perseverenţă sunt capabilă de lucruri extraordinare. Ei sunt oamenii ce nu mă lasă să uit că în mine stă inteligenţa, creativitatea şi bunătatea ce vor face o schimbare în lume. Sunt acele persoane ce îşi dedică timpul şi resursele pentru a educa noua generaţie. Fără ei, noi nu am reuşi să ne atingem potenţialul. Dumneavoastră nu v-ar plăcea sa fiţi unul dintre ei? Data viitoare când decideţi să redactaţi un articol a cărui unic scop e să emită judecăţi de valoare, poate veţi considera ca mai util ar fi să vă folosiţi talentul literar în încercarea de a ajuta un copil să dezvolte noi aptitudini în acest domeniu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Felicitari pentru raspunsul inteligent. E mai usor sa arunci cu piatra decat sa o slefuiesti. Tineretul are nevoie de comunicare, de intelegere. Daca suntem orgoliosi si nu ii ascultam si pe ei, daca suntem de neclintit si ne mentinem parerea ca numai noi avem dreptate le facem numai rau. Toate generatiile au avut etapa lor de rabufnire, de incercare de a iesi in evidenta, dar timpul trece, se instaleaza procesul de maturizare, se produce schimbarea la 180 de grade. Pacat ca se uita atat de repede. Daca doresti sa ii faci sa citeasca, citeste tu un pasaj si dezbate impreuna cu ei. Daca patrunzi in profunzimea spuselor lor itidai seama cat sunt de inteligenti. Da eu sunt de parere ca au dreptul sa gandeasca altfel decat noi. Da ei pot fi surpriza unei generatii uimitoare. Si cu siguranta multi vor face mai tarziu aceeasi greseala: vor fi prea comozi sa ii inteleaga pe cei tineri si ii vor condamna cu prea multa usurinta.

   Ștergere
  2. Aceiași boala prezentă: generalizarea!. Nu e vb de asta! Vorbeam de o mare majoritate din tineret care, din păcate, e așa cum am descris in text. Hai sa nu ne mai supărăm si sa vedem realitatea. Da,sunt copilași inteligenti....dar tot mai puțini

   Ștergere
  3. Nu a fost nicidecum vorba de generalizare. Din contră, eu am venit cu o soluţie concretă a problemei dezbătute în articol.

   Ștergere
  4. Shalom U'Braha !
   Pace si binecuvantare!
   Haosul purcede din falsificarea Legii! Cand spun Lege ma refer la Torah! Torah este Legea Imparatiei lui Dumnezeu! Legea Imparateasca!
   Haosul ( faradelegea) este intunericul care patrunde si invadeaza pamantul!
   Generatiile au parcurs si parcurg in continuare viata fara sa cunoasca Adevarul !
   Poporul roman piere din lipsa de cunostinta a Dumnezeului Celui Viu si Adevarat!
   Ortodoxia trebuie sa se alinieze voii Lui Iisus Hristos!
   "Eu, Domnul, iti arat calea intelepciunii, te povatuiesc pe cararile neprihanirii. Cand vei umbla, pasul nu-ti va fi stanjenit; si cand vei alerga, nu te vei poticni."(Proverbe 4:11-12).
   Sa nu uitam ca Profesorul Suprem este Dumnezeu!
   Fii luminii sunt educati , sanatosi, fericiti si sfinti!
   Fii intunericului sunt nelegiuiti, bolnavi, nefericiti si necurati!

   Fie ca romanii sa aleaga LUMINA!

   Ștergere
  5. Felicitari Alexia, am 71 de ani si consider comentariul tau excelent. Mult succes tie si generatiei tale.

   Ștergere
 6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 7. Si totusi am incredere in tineret deoarece ei sunt viitorul care sper sa nu fie ca in banc...mare si negru!

  RăspundețiȘtergere
 8. Mie articolul nu mi se pare o judecata de valoare ci mai curand un semnal de alarma.Eu ma regasesc total in ce spune dnul Ciornei si daca acest lucru nu m-ar privi direct nu mi-as face griji. Din nefericire insa, viitorul meu este in mainile acestor tineri si asta nu este un gand linistitor.Fireste ca sunt exceptii, fireste ca evolutia tehnologiei este fulminanta si noi nu prea parem sa tinem pasul, este chiar posibil ca transformarea societatii sa fie atat de brutala si imprevizibila incat nu mai putem judeca dupa standardele dupa care am fost noi educati. Cu toate astea, nu ne mai putem preface ca nu exista o bresa in comunicarea cu generatia tanara si trebuie sa gasim calea sa umplem acest gol cu ceva.

  RăspundețiȘtergere