vineri, 4 august 2017

Despre tâmpirea unei generații de adolescenți. Sau despre Noul Tineret Cretinizat.

  Am scris deseori despre problema îndobitocirii și alienării generației de puștani, generației  15- 25 de ani . Am luat înjurături foarte delicioase și acuzații dintre cele mai ”colocviale”. Aia e!
 
    Prin prisma meseriei mele, am avut de-a face cu mulți tineri, am lucrat cu ei și lucrez în continuare. Nu sunt profesor, dar nici nu e nevoie de acest lucru. Am tras însă o concluzie amară: acești tineri sunt, în marea lor majoritate, handicapați funcțional. Repet chestiunea: în marea lor majoritate!

De curând, am citit cartea profesorului J.T. Gatto (”Cum suntem imbecilizați”) iar ceea ce am buchisit din acea lucrare îmi confirmă spusele: tinerii de azi sunt tot mai destructurați  psihic, tot mai incapabili să înțeleagă pe ce lume trăiesc, tot mai singuri și viitoare oi perfecte.
Tot pe acest subiect, aș vrea să redau spusele profesorului Mihai Vladimir Topan, conferențiar universitar la ASE: ” De pe băncile școlilor ies tineri îndopați cu ”mate”, fizică și ”info” care nu (mai) înțeleg natura oamenilor din jur, descurcându-se cu greu în situații mergând de la simpla conversație, trecând prin relaționări instituționale  și culminând cu viața personală, căsătorie sau relații cu proprii părinți sau copii. M-am dumirit brusc, la postura în care mă aflu: aceea de a face educație cu studenți care nu citesc nimic, nu vor să discute nimic și nu-i interesează nimic. Mă confrunt cu imposibilitatea studenților (mare majoritate) de a emite măcar ideile principale și simple din materiale” Ok, ce se mai poate adăuga?

   Mă văd exact în aceeași situație, aceea de a nu putea dialoga cu mulți dintre ei. Pur și simplu mesajul nu le poate perfora blindajul imposibilității de a înțelege, de a reuși să perceapă semantica unui cuvânt sau simbolistica lui. Sunt incapabili să proceseze informația. Vedem cum părinții sunt disperați, fiind puși în postura de a dialoga cu niște ființe goale de conținut, care nu mai pot  rezona cu familia, rupți de realitate și vârâți în virtual. De aici și până la conflict e doar o chestiune de timp. Ce mă uimește, pe drept vorbind, e impasibilitatea părinților în a recunoaște că au o problemă cu plozii, că-i scapă din mâini și că nu mai pot dialoga cu ei. Mă uimește crearea copilului tâmpit exact de către părinți, prin punerea la dispoziția copilului a tot ce lui îi debitează prin minte, de la jocuri video la tablete și telefoane smart. Ce e mai hazliu, între ghilimele, e că acei părinți la un moment dat își dau seama de erori începând să priveze astfel pe copii de aceste electronice. Dar marea problemă este următoarea: e prea târziu! Și ei nu conștientizează asta! Nu se mai poate face nimic, iar dacă se intervine cu forța, copilul va reacționa cum știe el mai bine: se va revolta. Iar această revoltă se traduce așa: ura față de părinte; fuga de acasă; droguri; alcool; prostituție. Așadar, părinții încercând să repare un rău pe care l-au făcut în prima tinerețe a copilului, fac un rău cu mult mai amplificat, până aproape de distrugerea copilului.

   Văd tineri care-și înjură părinți fără nici o reținere: dă-i naibii de distruși, de vechituri cu două  picioare!

   Dar mă bucură să văd și tineri frumoși, ce-i drept tot mai puțini. Tineri cu care poți dialoga, care au un reper în viață, studenți care se preocupă de ceea ce fac, cu ochi limpezi și profunzi.  Dar repet, ei sunt tot mai puțini, într-o dureroasă minoritate. Restul de tineri, cu deosebită durere o spun, sunt tot mai alienați, mai tâmpiți și mai degenerați. E generația Mall-ului, a poșetelor și a  modei în general. E generația de ”cum să arăt cât mai bine la exterior”, a selfiului în baie și a semidezbracatului. E generația egocentrismului. Generația trupului dezgolit. Generația blugilor rupți în genunchi, a copierii. O generație copy paste!
   Dar nici cu cei de peste 30 nu mi-e rușine, ca să pun o cireașă pe colivă.

35 de comentarii:

  1. Adevarat partial, spun asta pentru ca se poate intotdeauna face ceva si nu prin pedepsirea lor ci oferindu-le exemple prin comportamentul personal, dar cum parintii, marea majoritate urmaritori impatimiti de emisiuni ale Antenelor si RTV nu pot fi modele e tot mai greu, dar nu imposibil. Unde sunt educatorii?. profesorii, care ar trebui sa fie adevaratele modele de moralitate si demnitate?........Din pacate, marea majoritate se rezuma la predarea seaca a unor materii cu scuza ca : 1.daca copii vor sa invete trebuie sa plateasca suplimentar si 2. doar nu o sa cresc eu concurenta de maine...............

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cand mai ținem cont ca unii au prins titularizarea in invățământ cu nota 4 sau 5....

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Ar fi bine sa nu facem raspunzatorii doar profesorii. Educatia copilului se face acasa in primul rand.

      Ștergere
    4. Kuki,
      Unknown are, partial, dreptate insa trebuie avut in vedere si faptul ca modelul de comportament pe care ti-l pot oferi parintii nu poate fi judecat, evaluat si catalogat aprioric, pe baza unor principii preconcepute(ex.: vizionarea anumitor posturi TV este neconforma cu o viziune corecta asupra realitatii, lumii si vietii).Pe de alta parte este arhicunoscut faptul ca, odata iesiti de sub tutela parintilor, copiii se considera in masura sa le dea sfaturi acestora in toate domeniile,nicidecum sa accepte opiniile exprimate de ei pe baza experientei de viata acumulate. Euforia independentei materiale si lipsa unui discernamant consolidat, corelate cu opiniile manipulatorii exprimate de unii platiti sa infesteze internetul cu informatii - care mai de care - mai contradictorii, ii conduc pe tinerii "frumosi si liberi" catre anarhie si libertinaj si zadarnicesc orice dorinta a parintilor de a-si calauzi, indreptatit si responsabil, copiii in directia cea buna.

      Ștergere
    5. Titularizarea ,,se prinde" cu min.7.

      Ștergere
    6. Restu' se numesc suplinitori. Exista si suplinitori care au obtinut nota 9 sau 10, dar neexistand posturi, nu au putut sa se ttitularizeze.

      Ștergere
    7. Dar PRO TV-ul ce are? :D Cu serialele imbecile de genul Las Fierbinți si manilzarea? :D

      Ștergere
  2. Antenele si RTV...cred ca glumiti. Imbecilizarea se face pe toate posturile Tv iar bataia de joc la adresa valorilor nationale inclusiv a religiei se face cu atat mai mult pe celelalte posturi, TVR, DIGI24,REALITATEA.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru cine are rabdare sa urmareasca si un punct de vedere obiectiv, intotdeauna o sa credem ca generatiile care vin sunt mai degenerate si "pierdute" decat cea a noastra (cu toate ca statistic vorbind sunt mult mai echilibrate). E doar o fobie (in special a oamenilor conservatori cu pareri rigide, care le stiu pe toate fara sa se documenteze si arunca clasicul: generatia asta de dupa mine e cea mai naspa, noi eram altfel pe vremea lor) E ok, fobia si preconceptiile se pot vindeca, dl Ciornei (sau nu, depinde ce background "sanatos si crestin" aveti si cat alegeti sa schimbati din el) https://www.youtube.com/watch?v=LD0x7ho_IYc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Credeti-ma ca stiu despre ce vorbesc...

      Ștergere
    2. Domnule Ciornei Iulian, din pacate, aveti dreptate. Indobitocirea adolescentilor si tinerilor se practica in mod intentionat, pentru indepartarea lor de Adevar, de Iisus Hristos, respectiv de Dumnezeu.

      Ștergere
    3. E haios cum oamenii nu sunt structurati sa isi dea seama in mod obiectiv de felul in care s-a desfasurat viata lor pana atunci si inca incearca sa isi desluseasca existenta, dar sunt super convinsi ca au credinta cea mai buna, doar pentru ca asa li s-a spus de catre altii, fara sa studieze decat superficial, sau fara sa treaca pe bune prin sacrificiul de a-si descompune propriile convingeri, ca sa vada pe unde curge apa. Apoi ii critica pe altii ca nu au credinta lor si ca sunt ei stersi pe creier. Dar na, asta e definitia vanitatii, csf, nai csf.

      Ștergere
    4. Așa e... Trebuia sa fie și un răspuns... inteligent

      Ștergere
    5. Bravo, bogdZy! Ce tare e să spui: „Credeti-ma ca stiu despre ce vorbesc...”...
      Veșnicul „tineret din ziua de azi” nu e nicicum. Există și analfabeți funcționali, desigur, după cum există și tineri sclipitor, mai deștepți și mai motivați decât noi, și orice alt fel de tineri. Iar a afirma cum este marea majoritate nu poate spune decât cine a stat de vorbă cu marea majoritate. Aici și în orice altă judecată colectivă. Sau, ca alternativă (oricum discutabilă), care are în față rezultatele unui sondaj serios. Credeți-mă că știu despre ce vorbesc! :)

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună ziua, domnule Ciornei. Eu sunt unul din "plozii generaţiei de tâmpiţi", generaţie ce şi-a propus să pună capăt crizei apei potabile ce încă nu a fost rezolvată în unele părţi ale lumii, generaţia ce va rezolva problema poluări şi care se va asigura că toţi copiii vor avea parte de educaţie. De unde ştiu asta? De la adulţii ce profită de fiecare ocazie pentru a-mi reaminti că prin multă muncă şi perseverenţă sunt capabilă de lucruri extraordinare. Ei sunt oamenii ce nu mă lasă să uit că în mine stă inteligenţa, creativitatea şi bunătatea ce vor face o schimbare în lume. Sunt acele persoane ce îşi dedică timpul şi resursele pentru a educa noua generaţie. Fără ei, noi nu am reuşi să ne atingem potenţialul. Dumneavoastră nu v-ar plăcea sa fiţi unul dintre ei? Data viitoare când decideţi să redactaţi un articol a cărui unic scop e să emită judecăţi de valoare, poate veţi considera ca mai util ar fi să vă folosiţi talentul literar în încercarea de a ajuta un copil să dezvolte noi aptitudini în acest domeniu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari pentru raspunsul inteligent. E mai usor sa arunci cu piatra decat sa o slefuiesti. Tineretul are nevoie de comunicare, de intelegere. Daca suntem orgoliosi si nu ii ascultam si pe ei, daca suntem de neclintit si ne mentinem parerea ca numai noi avem dreptate le facem numai rau. Toate generatiile au avut etapa lor de rabufnire, de incercare de a iesi in evidenta, dar timpul trece, se instaleaza procesul de maturizare, se produce schimbarea la 180 de grade. Pacat ca se uita atat de repede. Daca doresti sa ii faci sa citeasca, citeste tu un pasaj si dezbate impreuna cu ei. Daca patrunzi in profunzimea spuselor lor itidai seama cat sunt de inteligenti. Da eu sunt de parere ca au dreptul sa gandeasca altfel decat noi. Da ei pot fi surpriza unei generatii uimitoare. Si cu siguranta multi vor face mai tarziu aceeasi greseala: vor fi prea comozi sa ii inteleaga pe cei tineri si ii vor condamna cu prea multa usurinta.

      Ștergere
    2. Aceiași boala prezentă: generalizarea!. Nu e vb de asta! Vorbeam de o mare majoritate din tineret care, din păcate, e așa cum am descris in text. Hai sa nu ne mai supărăm si sa vedem realitatea. Da,sunt copilași inteligenti....dar tot mai puțini

      Ștergere
    3. Nu a fost nicidecum vorba de generalizare. Din contră, eu am venit cu o soluţie concretă a problemei dezbătute în articol.

      Ștergere
    4. Shalom U'Braha !
      Pace si binecuvantare!
      Haosul purcede din falsificarea Legii! Cand spun Lege ma refer la Torah! Torah este Legea Imparatiei lui Dumnezeu! Legea Imparateasca!
      Haosul ( faradelegea) este intunericul care patrunde si invadeaza pamantul!
      Generatiile au parcurs si parcurg in continuare viata fara sa cunoasca Adevarul !
      Poporul roman piere din lipsa de cunostinta a Dumnezeului Celui Viu si Adevarat!
      Ortodoxia trebuie sa se alinieze voii Lui Iisus Hristos!
      "Eu, Domnul, iti arat calea intelepciunii, te povatuiesc pe cararile neprihanirii. Cand vei umbla, pasul nu-ti va fi stanjenit; si cand vei alerga, nu te vei poticni."(Proverbe 4:11-12).
      Sa nu uitam ca Profesorul Suprem este Dumnezeu!
      Fii luminii sunt educati , sanatosi, fericiti si sfinti!
      Fii intunericului sunt nelegiuiti, bolnavi, nefericiti si necurati!

      Fie ca romanii sa aleaga LUMINA!

      Ștergere
    5. Felicitari Alexia, am 71 de ani si consider comentariul tau excelent. Mult succes tie si generatiei tale.

      Ștergere
    6. Felicitări, am 64 de ani și sper ca nepoata mea de 10 ani să gândească ca tine!

      Ștergere
    7. O PARTE DIN TINERETUL DE ASTAZI ESTE FOARTE superficial si indiferent la CEEA CE SE INTAMPLA IN JUR.NU INTELG EVENIMENTEL SI N-AU PUTERE DE DISCERNAMANT ptca n-au rabdare sa vada o emisiune pana la capat,sa citeasca mai mult si sa nu se influenteze LA SPUSLE ALTORA!

      Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si totusi am incredere in tineret deoarece ei sunt viitorul care sper sa nu fie ca in banc...mare si negru!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie articolul nu mi se pare o judecata de valoare ci mai curand un semnal de alarma.Eu ma regasesc total in ce spune dnul Ciornei si daca acest lucru nu m-ar privi direct nu mi-as face griji. Din nefericire insa, viitorul meu este in mainile acestor tineri si asta nu este un gand linistitor.Fireste ca sunt exceptii, fireste ca evolutia tehnologiei este fulminanta si noi nu prea parem sa tinem pasul, este chiar posibil ca transformarea societatii sa fie atat de brutala si imprevizibila incat nu mai putem judeca dupa standardele dupa care am fost noi educati. Cu toate astea, nu ne mai putem preface ca nu exista o bresa in comunicarea cu generatia tanara si trebuie sa gasim calea sa umplem acest gol cu ceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma bucur ca in final ati mentionat si de cei de peste 30. De curand m am mutat din Bucuresti in alt oras din Romania, nu i dau numele. Credeam ca Bucurestiul este ce se poate mai rau, judecand si prin prisma locuitorilor sai, in special a generatiilor nascute in anii 80-90. Bucurestiul sta bine din multe puncte de vedere, educatie, nivel de cultura, economic s.a.m.d. Cred ca este o
    problema care deriva din educatie, din cei 7 ani de acasa, nu are legatura numai cu folosirea excesiva a smartphoneului si internetului.
    Revenind la acest oras maricel in care m
    am mutat, cu groaza am remarcat cat de slab este nivelul de cultura generala. Oameni de 30-35 de ani care nu detin nici cele mai elementare notiuni de cultura, ce sa nai vorbim despre alte valori. Cu cat educatia este mai precara cu atat oamenii sunt mai de proasta calitate. Eu am 43. Nu sunt perfect, dar am o baza. Discutia e prea complexa ca sa fac aici o analiza complexsi argumentata. Mi e teama ca vorbim de niste generatii pierdute. Trebuie un RESTART.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am 2 copii. Unul major, cu tot ce-i trebuie, pe scurt un cetatean matur, preocupat de problemele sociale si nu numai. Altul de 5, din nastere cu simptome de ADHD, cadou de la medici. Privesc in jur la cei inca neajunsi la scoala. Sunt la fel de franjuri ca al meu, doar ca parintii traiesc in negare si nestiinta. 14 ani intre copiii mei. 2 generatii total diferite. Acum 20 de ani era ici colo cate un copil care nu putea sta locului. Azi, ici colo cate unul care se poate concentra la ceea ce face. J. T. Gatto poate sa iasa la pensie. Nu mai este nevoie de tehnicile pe care le-a descris el. Acum copiii sunt handicapati functionali dinainte de a intra in scoala. Din pacate, am inteles si cum.

    RăspundețiȘtergere
  11. Stimate domn iti sugerez inainte de a-ti da cu parerea sa iesi afara si sa traiesti printre tinerii minunati (majoritatea lor) care exista afara si apoi sa scrii articole de calibru ieftin. Din pacate pentru dumneata, afla ca vin generatii din ce in ce mai bune (de bun simt, destepti, cu educatie bine conturata de acasa) dar care au doza lor de nesimtire constructiva. Li se ''rupe'' si ignora societatea de la un punct in sus ca sa se protejeze de lingai si manipulatori. Asta cu moda, ia-o mai incet. Mai ai putin si veti ajunge unii ca tine sa spuneti ca este corect sa poarte costum si baston ca pe vremea bunicului dumitale. Ca sa scurtam acest ''dialog'' pentru mine, esti budeanca *numele creaturilor ieftine nu se scriu cu litere mari, exceptie de la regula* in varianta masculina (am convingerea ca sub imbracamintea ieftina pe care o poarta se ascunde o barbata veritabila). E pacat ca va clonati dar tu,nu te-ai clonat. Esti o persoana trista care incerci sa te faci vazut copiind tampeniile idiotilor. Iti sugerez sa vorbesti despre tineri cand vei lucra cu ei. Pana atunci, angajeaza-te. Statul pe loc creeza cretinizarea creierului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) stai că abia acum am văzut mesajul!!!! Omule, sper că ți-ai revenit după ăștia 3 ani, nu?

      Ștergere
    2. Te întrebi pe tine însuți...sau cum?

      Ștergere
  12. Tinerii "frumosi si liberi" sunt astazi liberi pentru ca traim in democratie. Frumosul este o chestiune de gust, pe care nu o discutam. Insa confirm ceea ce spuneti legat de inabilitatea de a lega o conversatie, de a oferi idei sau opinii proprii, sau de a argumenta o pozitie sau alta. Am colegi mult mai tineri la facultate, care nu vor sa citeasca, iar la examen reproduc ( ati citit bine!) articole intregi din Coduri, fara a le putea aplica practic la spete. Generatiile acestea sunt produsul "reformelor" fara nici o baza logica din educatie, a promovarii non valorilor in toate domeniile si a dezinteresului fata de educatie in general, si fata de calitatea educatiei-in special. Suntem invadati de "pseudo vedete" gen Vulpita, Tonciu si altele, al caror unic merit este ca au trecut prin patul cui trebuie ca sa supravietuiasca. Media e plina de cancan si povesti de alcov cu femei de moravuri usoare, fiind ignorate valorile, cu buna stiinta. Daca un decolteu vinde, atunci asta se promoveaza. A disparut eleganta, nobletea, cultura, totul fiind dus in derizoriu prin utilizarea unor sub mediocri in presa scrisa sau vizuala. Dincolo de sistemul educational, economia ruinata si aflata la dispozitia companiilor creaza un dezechilibru: parintele trebuie sa munceasca pentru a putea intretine familia, dar timpul petrecut cu copilul este redus, si sarcina de prima educatie a copilului se reduce la cadouri scumpe, beneficii monetare si atat, si nu la rolul esential de model, de educatie primara. Si atunci, daca unul poarta barba, este deja considerat un trend setter, si tinerii fara educatie si fara valori il copiaza. La fel si cu gleznuta goala la barbati, si pantalonii mulati. Citand un amic mai in varsta: barba nu e simbolul masculinitatii. Sa nu uitam ca si la pasarica creste par! Asta este, a aparut o generatie care nu e in stare sa porneasca o masina de tuns iarba ca sa nu isi rupa unghiutele date cu lac, dar aceeasi generatie are pretentia de a fi considerata un partener de dialog. Concluzia: prea multe barbute si glezne goale si prea putine creiere!

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere