luni, 26 septembrie 2022

Iluzia decadenței

Suntem astăzi martorii unui război absolut imbecil, căutat cu înverșunare de niște lideri politici decrepiți și ușori la minte. Niciun om normal, după 5000 de ani de evoluție umană nu s-ar mai gândi astăzi, în 2022, la un astfel de comportament. Din păcate, omul simte războiul  doar atunci când este în preajma lui, în rest pare că războiul nu există. Au fost mii și mii de războaie, dar simpla sugestie că nu este lângă tine îți oferă acel confort mental indispensabil. Este în orientul mijlociu? Să fie sănătoși, să se omoare acolo! Asta e logica cea mai simplistă, de cea mai joasă speță. 

    Auzim astăzi tot felul de invective și arătări cu degetul, de care propagandă ești mai apropiat și care influențează mai mult societatea. Estul acuză Vestul de depravare, Vestul acuză Estul de control, manipulare și lipsa libertăților. Un bolnav acuză un alt bolnav, spus mai pe șleau. Până la urmă, la ce sistem de valori achiesăm?

    Dacă nu uităm la Vest, religia pare că s-a schimbat pe trendul ”apărării” minorităților de orice fel, dar mai ales cele sexuale. Da, la o privire simplistă, noua religie a Vestului se învârte în jurul sexualității. Plus diverse paradigme și idei filozofice cu iz de spiritualitate, după multe chipuri și multe asemănări.

   În Est, pentru că Estul trebuie să fie împotriva Vestului, dar și invers!, se merge pe ideea religiei omniprezente cu (mai ales) girant puternic din partea politicului. Care sunt mai nocive? Evident, ambele. 

   Dacă ne referim strict la religia de astăzi, vedem o structură extrem de viciată, cu lideri religioși de-o factură îndoielnică, cu trecuturi dintre cele mai colorate și problematice. Vedem șefi de mari culte religioase care acuză frecvent lumea Vestică de practici depravante, în timp ce chiar acei lideri merg pe ideea depravării. Oare uciderea propriului popor nu înseamnă tot o depravare? 

    Ne putem gândi la o societate în care să nu mai existe război? Da, ne putem gândi, doar că sunt unele agende care nu includ acest aspect pe lista de priorități. Pe lângă asta, lumea a fost învățată zeci de ani cu cultul violenței și al războiului, acest păcat fiind izbânda unui Vest care a marjat prin industria filmului, dar nu numai, pe schimbarea opticii umanității. Binele învinge răul, doar că această concluzie îți este relevată după ce ai parcurs o oră de perfuzii cu material energetic de cea mai joasă factură. Mulți ani Estul a fost ocolit de acest aspect, mai ales în perioada blocului comunist atunci când audiovizualul Vestic era interzis. Estul a pus în schimb o societate distopică, un perpetuu Orwell-ism, dictaturi pentru care omul a fost doar individ fără prea multă însemnătate. Ți se lăsa aparenta iluzie că statul are grijă de tine, doar să i te pui în brațe și să-l accepți ca pe un alter ego, o a doua ta personalitate, dacă nu chiar prima. Cum să mai ceri pace atâta timp cât mentalul colectiv este viciat de violența intrată adânc în ADN-ul uman? Nu mai suntem în secolele când la porțile cetății, pe nepusă masă, te puteai trezi cu o hoardă care avea chef să jefuiască sau de vreun rege care voia neapărat să o pună de-un război și o cucerire. Nu, acele fapte sunt istorie. Doar că această practică a fost reinventată , odată prin politici de stat dar și cu atitudini religioase. Are rost să ne aducem aminte de carnagiile chiar din interiorul creștinismului, de supremațiile bisericilor din interiorul aceste mari familii, care doreau cu orice preț să fie mai cu moț sau singurele care dăduseră mâna cu Hristos? Sau de ciocnirile frecvente chiar și astăzi dintre diferite religii, care mai de care mai apropiate de divinitate, una mai cu un Dumnezeu mai puternic decât cealaltă. Și, da, religia a fost un bun mijloc de manipulare, chiar dacă acest lucru deranjează pe mulți. O spun eu, un ortodox. Și, mai ales când religia își dă mâna cu politicul, atunci se nasc niște carnagii perfecte. 

    În Vest, treaba cu religia a fost rezolvată, scoasă din zona societală și politică, undeva la index de subsol. Doar că religia se reinventează mereu, dar cu alte haine și alt machiaj. Dacă nu este Biserica Catolică, este altceva. Nu există un gol care să nu fie astupat rapid. Nu intrați într-o eroare de logică, pentru că orice credință cu puteri mari se transformă într-o religie, chiar dacă unii nu acceptă acest titlu de glorie. Explozia LGBT nu mai poate fi numită o simplă ajutorare a unor minorități căsăpite de sute de ani. Nu, acțiunile de azi se pot integra foarte bine într-un sistem valoric care face casă bună cu religia, cu o biserică. Religia LGBT, religia feminismului sau religia ecologiei. Să mai vorbim de educația primită prin intermediul școlii, dar nu numai, cum că tu, ca om, trebuie să fii mai bun ca celălalt? Nu, nu mai trebuie să faci o întrecere cu tine însuți, să fii mai bun ca cel de ieri, ci cu cel de lângă tine, să calci chiar și pe cadavrul lui dacă poți. Și mulți pot să o facă la superlativ.

   Umanitatea se întreabă, pe bună dreptate, când va fi resetarea generală și ce va include ea, pentru că de o resetare se vorbește de mulți ani, mai ales după criza economică pornită din zorii anilor 2009. Cât mai poate ține acest sistem religios? Cât mai poate ține acest sistem politic? Cât mai poate ține această societate care înoată în același mâl de sute de ani? Și ce punem în locul politicului? Sunt oare oameni pregătiți să schimbe paradigma socială? Sau se va schimba un sistem cu un alt sistem, doar de dragul unei schimbări de suprafață, cu aceleași tipologii de oameni, cu aceleași metehne și mentalități? Cu ce vom înlocui religia? Ce Dumnezeu va fi proiectat de  noua religie care ar putea veni? Unul care să fie cât mai apropiat de Adevăr? Sau spiritualitatea va rămâne la nivel de individ, fără interacțiunea vreunei biserici în vorbirea ta curentă cu Dumnezeul tău? O biserică bazată pe pace? Pe înțelegere? Dar politicul? Ce legi ar putea elabora? De proliferare a armelor? De înarmare excesivă, de cheltuit mii și mii de catralioane de dolari în arme tot mai sofisticate, să transformăm pământul într-un loc al terorii și al distrugerii? Pentru că, din păcate, sistemul actual religios a ajuns la un final catastrofic, o chestiune de timp până la implozia lui. Care sunt cauzele? Multiple! Arestarea Divinului de către niște elite care s-au îndepărtat de la ideea de spiritualitate conectată direct la Sursă. Inducerea fricii, terorizarea sistematică a credincioșilor, practici care nu au vreo legătură cu Dumnezeu, jumătăți de adevăruri și foarte multe minciuni. De 2000 de ani creștinismul a fost fardat și botoxat până ce a ajuns o întruchipare hidoasă și total golită de sine. Oameni care vorbesc și promovează de la amvoane exact acele lucruri pe care nu le fac, într-o minciună continuă, fără rușine. Nu există acea energie care să plece din acei oameni spre credincioși, astfel lucrurile stagnând într-un mare fals cum că tu, ca credincios, ți-ai făcut datoria față de un dumnezeu construit de acea religie. Nu veți vedea religie care să se atace și să se curețe temeinic. 

   Iată teme reflecție pentru o umanitate care se poate salva printr-o resetare bine închegată. Și, da, este o mare nevoie de resetare la toate nivelurile. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu