joi, 1 septembrie 2016

De ce să mâncăm sănătos? Simplu: să nu murim.

Exact.  De ce sa mâncăm sănătos? Să nu facem cancer, să nu murim de inimă rea, adică de infarct . Hai să aruncăm cateva priviri pe nişte statistici de senzaţie, o dovadă de inconştientă, de crasă inconştientă, criminală si sinucigaşă.
S-o luăm cu Romania:
80 de mii de cazuri noi, anuale, de cancer.
50 de mii de oameni mor, anual, din cauza cancerului
Riscul de a face cancer in România e de 28% din populație. Sunt date oferite de Federaţia Bolnavilor de Cancer din România.
La nivel mondial apar 14 milioane de noi cazuri de cancer. Mor, atentie!, 8,2 milioane de persoane din cauza cancerului. Cât Ungaria. Adică, anual, dispare o ţară. Sau, si mai interesant, lagărele naziste au omorât 3,5 milioane de oameni. Frumos, nu?
Acum, să ne uităm puţin si in ograda inimioarei:
60% din decesele înregistrate in România sunt din cauza problemelor cardiace.  Simplu: din cca 300 de mii de decese anual 160 de mii sunt din cauza inimioarei. Nimeni nu se întreabă de ce? Nu prea.  Se fac comiții si comintete, cum spune Caragiale...dar degeaba.  Totul rămâne la nivel declarativ.  Atât!
In SUA, spre exemplu, sunt trei cauze majore de deces: 1. Infarct; 2.Cancer; 3. Greşeli medicale( confirm Studiului China).
După atâtea cifre dezastruoase, unde e problema? Problema se afla in stilul de abordare a vieţii. Mâncarea, de exemplu. Mâncare noastră cea de toate zilele e sursa noastră de sănătate...sau de moarte.  Stul de alimentaţie inteligent a inceput, mai ales in ţările dezvoltate, de prin anii 60-70. Până atunci, Dumnezeu cu mila.  Fast food -urile au început sa fie puse sub semnul intrebarii, datorita exploziei obezităţii, care, fie vorba intre noi, incepe sa fie o problemă la nivel mondial. Tot mai multe studii arată că mancarea cu cât mai putine ingrediente de origine animală nu ne face rău. Dimpotrivă, consumul spre deloc de proteine de origine animală ajută organismul să fie cat mai echilibrat. Aşadar, consumand mai multe vegetale putem sa fim mai sănătoşi.
Sa ne gandim ca acest raport al sănătăţii are repercusiuni si asupra moştenitorilor, pentru ca o genă îmbâcsită se va moşteni mai departe. Un ADN si un ARN imbacside se duc mai departe, spre urmaşii nostri. Deci, nu numai ca avem grijă de noi, ca indivizi, dar le putem oferi generaţiei viitoare, copiilor noştri, o imunitate mai bună.
Daca tot am vorbit de copilaşi, sa fim atenţi ce la dăm spre a mânca.  Trebuie o grijă deosebită, iar dacă in familie se merge pe o alimentaţie corectă  si copilul nostru, la randul lui, va învăţa sa manance corect.  Daca in familie se mănâncă mici si se bea bere, un copil nu va mânca salată de brocoli, cu siguranţă. Alimentaţia pleacă din familie. Acolo se întâmplă adevăratele miracole. Iar dacă nu e familia, scoala, grădiniţa trebuie sa ofere educaţia necesară in procesul de formare a tânărului. O grădiniţă care merge pe o alimentaţie, corectă copilul va reuşi sa iasă din involuţia familiei din care vine.
Morala: cum ne hrănim asa existăm. Sa avem grijă de nii si de generaţia care vine din noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu