vineri, 27 noiembrie 2015

Cunoașterea lui Dumnezeu.

   În sec XI, prin anii 1070 Anselm, pe atunci arhiepiscop de Catenbury, se face remarcat printr-o uimitoare încercare de a înțelege pe Dumnezeu, de a interoga interiorul spre a putea ajunge în exterior, în metapoziționare. Anselm, aduce la viață conceptul de ”Argumentul Ontologic”. Ce înseamnă acest lucru? Spus în termeni simpliști, argumentul ontologic se poate imagina astfel: ești pe un câmp și vezi un ceas. Logic, acel ceas nu  poate răsări ca iarba din pământ, ci are nevoie de un ceasornicar  pentru al crea. Raționamentul merge mai departe. Nu se privește spre ceasornicar, ci spre creatorul ceasornicarului. Cărui fapt se datorează această nouă  paradigmă în gândirea creștină? A încerca să-L explici pe Dumnezeu, era un lucru nou, puțin cunoscut. Grecii, în filozofia lor, nu s-au aplecat foarte mult în acest sens, lăsând la latitudinea fiecăruia spre a crede sau nu în zeități. Dar, în decursul istoriei, apare un popor mic, pe alocuri neînsemnat, care schimbă logica înțelegerii lui Dumnezeu. Acest popor aduce în lumea reală un Dumnezeu unic, care te împinge în al contempla, în al căuta și spre al înțelege. Acest popor se numește Israel, scoțând din mijlocul lui o seminție care va propulsa cea mai importantă religie cunoscută. Creștinismul! O  adevărată filozofie. Aici se poate veni cu o interogație uimitoare: îmi pot imagina un lucru mare? Îmi pot imagina un lucru și mai mare? Îmi pot imagina , oare, un lucru, decât care, nimic mai mare nu poate fi imaginat? Pe acest fir au intrat apoi și Descartes, Platinga, Kant, Richard Dawkins, Spinoza sau Liebniz. Mergând tot pe acest fir, se poate aduce și argumentul entropic: se poate imagina ”constanta structurii fine”. Care poate sa fie, de exemplu, 137 ,dar, la cea mai mica abatere de la această regulă, să zicem că ar deveni 136, lumea nu ar mai putea exista. Totul e calibrat perfect!
  În sec XVII, apare un mare gânditor, care curăță profund tot acest proces de cunoaștere creat în jurul lui Dumnezeu. El se numește Blaise Pascal. El e ferm convins ca faptele sunt, si nu poți demonstra împotriva lor doar atunci când ești irațional : ”contra factum non est argumentum”. Pascal spune că creștinismul e singura religie care explică faptele, mergând pe logica lui Platon, de ”a doua navigare”. În ”prima navigare” , vântul împinge vaporul, ”motorul” fiind pânza. Vântul e văzut în acest caz ca fiind simțurile. Dar nu mereu vântul poate pune în mișcare un vapor. Atunci se intră în ”a doua navigare”, atunci când ambarcațiunea se poate pune în mișcare cu ajutorul vâslelor. Vâslele, în acest caz, e rațiunea. Creștinismul, de asemenea, scoate în evidență paradoxurile omului, mizeria și grandoarea. Pascal: dialectica mizeriei și a grandorii. Aceste paradoxuri, se găsesc, făcând o analogie, și în cazul luminii, ea fiind și corpuscul (foton) cât și ondulatorie, două stări care sunt în antiteză.
   De ce ne rugăm? Doar atunci se poate  produce un dialog cu lumea. Rugăciunea ne poate transfera într-o altă dimensiune, rațiunea deschizând o ușă unde spațiul și timpul se anulează, introducând inima, ea, putând apoi dialoga într-un supra-dialog. Doar prin acest instrument se poate ajunge la conștientizarea lui Dumnezeu, acest lucru nefiind necesarmente în cazul în care Dumnezeu se revelează direct omului. Cunoașterea deplină se poate face fără biserică? Da și nu! Țuțea ne explică starea de revelare si de inspirare. Omul e purtător de Dumnezeu, iar acțiunea Lui, ca Creator, poate fi directă sau indirectă. Când acțiunea e directă, omul poate avea acces la Dumnezeu fără canalizarea energiilor, deodată cu ale altor oameni, în spații liturgice. Omul poate trăi fără Împărtășanie, el fiind Împărtășit în permanență cu Dumnezeu. Biserica are rolul doar de a arunca o scară către Divin, prin Tainele săvârșite în interiorul ei. Are rol de transcedere.

  Din păcate, în zilele noastre, se face o mare confuzie intre Biserică, ca și corp unit, toți oamenii din interiorul ei formând acel corp, și Biserică ca instituție. O confuzie voită, evident! Să nu mai pomenesc de religie, expresie schingiuită total. Necunoaștere? Ignoranță? Omul trebuie ținut la un nivel de animal, de consumator. Îi trebuie închise portalurile, transcederea spre sus, ieșirea din matricea mizeriei. Oameni din domeniul științei au înțeles lucrul acesta, arătând nevoia omului de a fi împreună, de a merge pe cunoaștere, de a deveni logici și de a înțelege complexitatea sufletului omenesc, acolo unde Dumnezeu e prezent. Au înțeles că Biserica poate fi un propulsor excepțional spre cunoașterea de sine, spre identificare cu Dumnezeu. Iar stâlpii Bisericii nu sunt altceva decât credința, dragostea și iubirea. 

duminică, 8 noiembrie 2015

Radu Preda-Jurnal cu Petre Țuțea

     
Radu Preda-Jurnal cu Petre Țuțea

  *Proștii reprezintă ideea de repetiție goală: o iau întotdeauna de la început.
  *Proștii sunt mereu variabili. Eu am un prieten-și de câte ori îl întâlnesc e mult mai prost de cât îl știam.
  *Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabilă însingurarea.
  *Rare sunt cărțile celebre. De obicei sunt cimitire de idei, iar eu am fost prea lucid ca să fiu scriitor.
  *Confundarea comunismului cu comunitarismul.
  *Religia e legata de aceste două principii: principiul monarhiei si principiul ierarhiei. Într-un dialog cu E Cioran: Ce facem, măi Emile, cu nefericiții lumii? Să nu confiscăm atributele lui Dumnezeu; să-i lăsăm în grija Lui, răspunse Cioran.
  *Nimic nu mai poate fi reinventat după facerea lumii; doar dacă te situezi în afara ei și creezi una nouă.
  *Mereu răsare același soare, mereu trăiesc aceiași prosti.
  *Știți cine a fost inteligent in generația mea? Cioran. Este un om extrem de inteligent, aproape vicios.
  *Moartea e necesară, dar insuportabilă. Nimeni nu a murit consolat deplin. Doar sfinții sunt capabili de așa ceva. Nu e un fleac încercarea morții.
  * De la o vârstă, fiecare zi e un cadou.
  *Am avut mereu lașitatea de a nu avea curajul să mă sinucid.
  *Sunt stări umane când dorința de moarte e o necesitate. E un mare paradox: cum sa scapi în si prin moartea.
  *Până acum, în Europa geniul politic nu l-au avut decât latinii, și geniul filozofic grecii, iar germanii au fost copiiști zeloși.
  *Am o mare poftă de viață, Radule, și nici un semn de îmbătrânire. Poate să fie o iluzie, dar nici așa nu poate fi rău. Un Donquijotism? O luare de la capăt?
  *Ca să rămâi în epocă trebuie sa fii genial; or, eu am fost numai inteligent.
  *Dumnezeu este creator, iar omul inventator. Prin încercarea de imitare, prin proximitatea față de divin, geniul e mai apropiat de cer, dar nu în măsura în care este apropiat un sfânt.
  *Am fost prea multă vreme raționalist. Mi-a jucat o festă inteligența. Câteodată regret ca nu am fost un prost, acum eram liniștit! Dar nu sunt nici înțelept. Înțelepciunea înseamnă însingurare.
  *Înaintez într-o degradare fizică. Consider trupul ca templu al sufletului. Neant post existențial.
  *Intrăm în învățătură pentru că așa ne este scris” și, dacă ne este scris, atunci firește trebuie să citim cu luare aminte tot ce ne-a fost destinat. A lectura pilda talanților, pentru că avându-i la dispoziție trebuie folosiți, în caz contrar, dispar!
  *Numai teologia consolează. Filozofia instruiește. Nu am făcut făcut risipă de erudiții decât cu ăia care fac pe deștepții. Cu ceilalți m-am străduit să dialoghez esențial. Moartea mă determină sa fiu esențial.
  *M-a impresionat profund pământul care cădea pe coșciugul lui Nae Ionescu.
  *Câteodată știi de ce îmi este teamă? Să nu mor de melancolie, ca maimuțoiul lui Andreev.
  * E adevărat că am fost legiuitor, dar am ajuns pușcăriaș. Am refuzat să mănânc căcat. Aș fi avut in biografia mea o mare lipsă: lipsa de a avea dreptul de a fi salutat.
  * După 89, modelul a încetat să mai funcționeze ca autoritate retorică; s-a produs substituirea esteticului cu eticul, a gânditului cu făcutul, a autohtonului cu universalismul, a credinței cu convingerea și pentru prima dată la noi apare ideea de personalitate a zilei. Punerea in curgere a  “modelelor” a distrus minima raportare față de Model, care se caracterizează, înainte de orice, prin constanță și neconjuctural. În mijlocul atâtor modele și personalități ale zilei, modelul real nu are cum să se manifeste decăt ca nemodel.
  *Râzând în fața existenței ce și-a arătat sensul nemuritor, Țuțea e un îndemn necontenit la învățătură. Când omul, spiritualizăndu-se, adoarme pentru lumea de aici și se trezește pentru cea de dincolo.
  *Petre Țuțea, mitropolit de Aiud.
  * Singurul vehicul către Dumnezeu este iubirea dintre oameni.
  *Somnul, e singura stare in care se rezolvă încordările și jocurile metafizice și mistice.
  *Întrebat Țuțea cum se ajunge la Dumnezeu, răspunde simplu: la cea mai apropiată biserică.
  *Să facem inconștient, neinteresat, din viață o operă!
  *Dorința de a-mi petrece ultimii ani din viață într-o mănăstire. Aș încheia ciclic, cu o altă formă de detenție, izbăvitoare.
  *Din toată imaginea morții, îmi displace mormântul. Să pui pământ pe tine...
  *Preocuparea față de moarte, când văd cimitirul...Înșiruire de morminte, de cruci. Într-o zi mi-a murit un prieten. De atunci, în fiecare cortegiu funerar, vedeam propria mea înmormântare.
  *Dumnezeu nu ține de inducție sau reducție; credința ține de intuiție. E intuiția maximă.
  *Înainte fumam cât doi turci. Dacă fumam Plugarul lângă o pisica , o făceam să strănute până crăpa.
  *Gândirea nu poate fi decât coerent-formală; puritatea e inaccesibilă din cauza existenței noastre bipolare psiho-biologice.
  *Învățătura te smerește.
  *Te obișnuiești cu monotonia cereasca a lui Dumnezeu, cu ritualurile și respirațiie spiritului; începi să înțelegi ce înseamnă învecinarea cu taina; capeți din blândețea și ritmul liturgic.
  *Singura scăpare a în sus-iar scara spre cer e lungă, fiecare treaptă trebuie luată în serios.
  *Tinerețea pentru cei bătrâni este o consolare. Dar nu te poți consola decât în măsura în care ești conștient că ți se continuă o operă. Însă ce faci atunci când nu are ce să ți se continue?
  *Omul trăiește spre sfințenie, dar nu în sfințenie. Una e să fii spre Ploiești si alta e să fii în Ploiești.
  *Cu ce ar fi compatibil prostii? Cu procesul tehnic, care nu e un adevăr, ci comoditate.
  *A nu semăna cu toată lumea nu înseamnă că nu ești zdravăn, ci că ești supradotat, ceea ce este cu totul altceva.
  *La un spital de nebuni logica a murit, iar dacă apare, apară ca un paradox, o mică oază de luciditate.
  *Acum înțeleg de ce-l iubiți pe Don Quijote: pentru că el a suferit pentru un ideal. E o monstruozitate să mori pentru ideal în mod fizic.
  *Pe mine mă interesează un tânăr în măsura în care este un savant in stiințele lui și e religios.
  *E mai mântuitoare o rugăciune in Giulești decât Platon. Dacă ești filozof, nu înseamnă ca ai acces la mântuire garantat.
  *Cultura se cheamă religie. Restul se cheamă civilizație.
  *Îmi place catolicismul ca ordine. Ortodoxia însă are taine, chiar dacă nu are și ordine. Ordinea de drept este una din mărețiile omului.
  *Europa are două mari glorii: filozofia greacă și dreptul roman. Iar peste acestea două se ridică creștinismul.
  *Când ajungi să cunoști lucruri esențiale, Biblioteca Națională din Paris ți se pare ca și cea din Ploiești. Sfântul este, cărturarul se face.
 *Nae Ionescu: Mă, pe mine să nu mă imitați, că se cheamă maimuțăreală! Fiți voi înșivă un model real și absorbiți din univers și din viață geniul.
  *Perfecționarea este un proces, perfecțiunea este o stare.
  *Viața nu se poate spune ca posedă adevăr; ea aspiră la Adevăr.
  *Cât timp ești viu, ești  neliniștit.
  *Un sfânt poate fi analfabet, dar e superior unui geniu.
  *Daca un preot din Bărăgan când se roagă, Dumnezeu este cu el, poate înlocui toată Academia Română.
  *Revelația este intervenția directă a lui Dumnezeu, iar inspirația este intervenția Lui indirectă.
  *Declarația Dreptului Omului a revoluției franceze , începe printr-un sofism: Oamenii sunt egali de la natură! Asta vede și un idiot- că nu suntem egali!
  *Munca este un blestem din cauza căderii lui Adam.
  *Legionarismul nu se simte bine decât în umbra bisericilor și a troițelor.
  *CZ Codreanu spune: am stat zece nopți sub o ploaie de stele căzătoare; m-am plimbat zece nopți pe malul Mării Negre cu Petre Țuțea.
  *Singurul sistem suportabil, fiindcă e compatibil cu demnitatea umană este cel englezesc.
  *Citește un tratat de psihologie pentru aspecte sufletești, citește un tratat de teologie, citește un tratat de istorie a filozofiei, citește un tratat de logică pentru aspecte relațiilor sociale și citește un tratat de antropologie.
  *Există trei aspecte fundamentale de cunoaștere: aspectul teoretic-explicativ, aspectul tehnic-configurativ și aspectul practic-normativ. Rezultă : cunoaștere, configurație și normativitate!!