duminică, 20 ianuarie 2019

Incinerarea memoriei.



   
M-am uitat în oglindă  și mi-am  văzut timpul.  Nu știu câte secunde din viață mi-au trecut.  Sau câte minute.  Sau câte zile... 
    Stând în fața oglinzii, avem întrebări, dar și o teamă supremă- monstruoasă de-a dreptul: frica de noi înșine, frica de răspunsurile care pot veni din tenebrele adâncurilor noastre.  Suntem conștienți că trăim-  cel puțin așa vrem să credem-  însă, implacabil, timpul trece peste noi, așa cu vântul trece peste un cadavru uitat de umanitate într-un șanț. 
   Timpul-  acest spectacol grandios. Cine suntem? Timpul! Amprenta timpului. După 60 de ani, Cine are norocul să-i mai prindă, poți observa obsesie timpului, de a te apropia de mormânt, de ați da un zvâc spre groapă, spre ultima suflare. Timpul- dușmanul etern al omului. Singura ființă de pe planetă care e înfricoșată de timp. Câți ani ai? O simplă întrebare care te poate duce în depresie. Care te poate tâmpi. Care poate trezi animalul din om: ah, mai am puțin de trăit, deci voi trăi totul la limită. Și, după o viață stresată, o viață de nimic, un individ-nimeni, omul devine un individ scăpat de la psihiatrie, sau numai bun de internat acolo, care o ia razna, care face ceea ce ar fi trebuit să facă până  la momentul ”trezirii” lui, intru în galop nebun, sub impulsuri îndrăcite. Trecutul și viitorul- frații Timpului. Trecutul și viitorul-  numele unei temute închisori.  Bolile psihice- simple consecințe oferite cu drag de Trecut și Viitor.
  Te uiți în oglindă și încerci să îți dai seama unde trăiești, întrebându-te cum de nu începi să înnebunești simțind cum viața ți se scurge printre degete, fără să poți face ceva. Te știi cu o condamnare la moarte, rece și fără sentimente, care te anunță că vei muri. Și totuși, nu înnebunești. Dar ești un norocos, pentru că alții, mulți alții, au înnebunit. Timpul i-a înnebunit. Alții s-au sinucis. Alții și-au incinerat memoria. Au ucis-o, apoi au incinerat-o. Iar din când în când se mai uită la ea, odihnită   într-o urnă. Unii au ales să devină proști, vorba unei cărți. A fi deștept cu viața este ca și când ai vrea să cuprinzi în brațe soarele. El te va face scrum, și nu v-a rămâne nimic din tine. Doar un praf interstellar care va bântui galaxii vide, împrăștiat în miliarde de ani lumină. 
Totul, până la urmă, se transformă în praf de stele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu