joi, 16 februarie 2017

Căsătorindu-vă... trageți un loz-în-plic: necâștigător! Ghinion, v-ați ars!

Ești căsătorit? Foarte bine: urmează să te pască despărțirea. Sau ești pe-aproape. Conform statisticii 7 din 10 căsnicii se gândesc să o rupă. 4 din 10 deja au făcut-o. Ai văzut cifrele, te ia cu depresie.
Mă tot laud că lucrez de peste 15 ani în ale ospătăriei. Bun, nu e tocmai o laudă, dar să zicem. Lucrând în acest domeniu văzui, vorba lui nea Mărin, sute de cupluri jucând la loteria nunții. Pot spune, cu mâna pe inimă, la câte nunți am văzut și lucrat, că acel 7 din 10 e foarte optimist. De multe ori mă întreb ce-i în capul însurățeilor. Unde le-a fost mintea când au spus acel ”da” atât de important? Parcă văd faza: vrei să te căsătorești cu mine? spune dânsul cu nodul în gât. E normal să ai emoții, mai ales când nu știi ce faci, împins de la spate de unii și de alții. Ea e(se face) luată prin surprindere...sau nu. Multe femei sunt surprinse doar de moment, ale așteptând și cu anii doar-doar să fie cerute de mototol, vorba emeritei Draga Olteanu Matei. Sau că ea a răspuns de zeci de ori la întrebarea: nu te-a cerut ăla micu? Ridică din umeri și o dă in sentimentalisme: încă nu suntem pregătiți. Serios?

Din nefericire, oamenii nu mai știu ce vor în viață. Ca în cazul facultății, când individul face o alegere neingerată prin filtrul gândirii, la fel se întâmplă și în cazul căsătoriei: ”hai soro, dacă tot ne bat toți la cap, s-o facem, ce Dumnezeu poate fi așa de greu? Ne face pe noi un act?” E, e cunoscut acest dialog al surzilor, al incompetenței? Dar el continuă, mai mereu, cu ultima frază, genială de altfel:”hai că poate ne iasă și un leu în plus”. Și dacă nu iasă? S-au fript! Să vezi atunci certuri la final de nuntă: ”ba nu, neamul tău e sărăcie, săracule!” Să vezi show-uri dimineața când mirilor le dă cu virgulă numărătoarea. Să le vezi fața când în plicuri primesc în loc de bani, șervețele! Știu, nu e de râs, dar dragilor, prostia se plătește. Bre, de ce ați făcut nunta? Crezi că vei primi un răspuns de oameni care știu ce vor, sau măcar aproximează? Corect: nu vei primi! Se trezesc în viață căsătoriți, fără să aibă idee pe unde s-o apuce, chiar dacă ei stau împreună de 10 ani.

Mulți mai au în ei acele întrebări stupide: ce, căsătoria ne poate schimba? Da, copilașii mei, poate schimba! În primul rând pe plan psihologic: responsabilizează. Ați auzit de sintagma asta? Căsătoria dă o aură aparte relației, o schimba structural 100%. Te căsătorești, iar după doi ani spui la o bere, așa ca între prieten însurați, întrați în clubul frustraților: ah, mă simt ca în celulă. Dar de ce spui asta după doar doi ani de zile de la însurătoare, măi însurățelule, mai ales că ai stat cu ea 10 ani înainte?
Concluzia mea: până nu învățam că nunta e responsabilitate, acest raport statistic nu se va schimba.
PS: iar nunta cea mai importantă e în Biserică, în fața lui Dumnezeu! Dacă nu sunteți prinși cu treaba asta, slabe șanse de reușită. Restul sunt fripturisme și lăutărisme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu