joi, 23 februarie 2017

Între sărăcie și mizerabilitate. Între convalescență și moarte. De ce?

Romania, anul 2017. 27 de ani au trecut de la comunism, 27 de ani de involuție pe toate planurile: de la credința și până la mortalitate. Suntem fruntași în topul dezastrului la nivel de sănătate națională, bucurându-ne nevoie mare când vedem că ne mai întrec Bulgarii și Moldovenii la câteva capitole. Motivele sunt destul de variate: de la lipsa de informație, la viața deplorabilă  pe care mulți oameni o au, stresul, mizerabilitatea și sărăcia. De ce spun de mizerabilitate? Un doctor pneumolog, a fost întrebat despre numărul mare de tineri internați în spitalele de boli infecțioase, el răspunzând simplu: ”mulți tineri, pur și simplu nu se spală pe mâini. Le lipsesc regulile elementare de igienă, iar acest lucru nu are (atenție!!! n.m.) legătură cu sărăcia, ci cu mizerabilitatea”. Mai pe șleau: suntem cam mizerabili. Și ca să liniștesc mințile agitate, nu am generalizat!
Ok, ca și arăt situația dramatică în care ne aflăm, dau câteva cifre oficiale:
-3,5 milioane de oameni bolnavi, din care 400,000 au cancer, între 1,5 și 2 milioane au hepatita B sau C, iar cca 1 milion sunt cu diabet.
- Locul 1 la bolile cardiovasculare . 62% din decesele din Romania sunt de proveniență cardiovasculare.
-  Top 3  la mortalitatea din cauza  cancerului.
-  Locul 1 la TBC
-  Locul 1 la Rubeolă și Rujeolă
-  Locul 1 la mortalitatea infantilă
-  Locul 1 la cancer de col uterin
-  Locul 1 în patologia tiroidiană
-  Locul 1 la Sifilis
-  Locul 1 la bolile cronice
-  Locul 2 (2014) la Depresie, după Estonia
-  Locul 3 probleme psihice, după Estonia și Polonia
-  Locul 3 boli cu transmitere sexuală (2000- 2013)
-  Locul 5 la nivel mondial la consumul de alcool
 - Top 3 boli reumatice
Iar topul ar putea continua. Din nefericire, cam acesta e portretul României de azi, cel din statisticile oficiale. Că dezastrul e și mai mare în afara statisticilor, se știe!
Vinovații: toți, începând de la oamenii simpli, care stau într-o mizerie de nedescris, și până la autorități, incapabile de a lua măsurile necesare. Corupția și subfinanțarea sistemului de sănătate, lipsa unei minime educații  în  prevenția bolilor, luarea de medicamente după ureche și după cum îl taie capul pe individ, toate acestea, dar și multe altele, fac din România o țară bolnavă, muribundă. Iar dezastrul merge tot mai adânc...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu