miercuri, 25 ianuarie 2017

De ce nu-i plâng pe cei cu WC-ul in curte? Ei aş!

Românii au din nou ocupaţie: dialectica inchisorilor.  Sa le dotam sau nu!  Sa lăsăm puşcăriaşii sa vieţuiască in condiţii improprii? Da, să-i lăsăm, mama lor de hoţomani. România stă pe un butoi de ură, nu trebuie sa ne mire.  O regiune nu suportă pe alta, un vecin nu-l suportă pe altul.
Deci, să ne legăm puţin de puşcăriaşi. Sistemul nostru de încarcerare e unul de tristă amintire. Cei care au nenorcul de a intra sub oblăduirea lui, au toate şansele să rămână nişte infractori sau chiar mai rău. 99% din cei care primesc condamnare cu executare, dupa ispasire, se reîntorc in puşcării. Pt ca nimeni nu-i bagă in seamă la ieşire.  Pt ca nu există un sistem de management inteligent construit pe readucerea in social a condamnaţilor.  Pt ca partea asistenţei psihologice se face la mişto. Pt că, odată intrat acolo, nimeni nu se mai interesează de soarta ta, deci Dumnezeu cu mila. Ceea ce m a indignat profund a fost o postare inteligentă, din noaptea minţii : pai 40% din oameni au WC-ul in curte, iar puşcăriaşii au WC-ul in interior.  Concluzia: puşcăriaşii o duc mai bine.  Pe bune? Cu astfel de analogii putem evolua spre o societate normală? Atunci, hai sa analizăm puţin paradigma WC-ului in curte, sau in fundul curţii, asa cum se mai spune. De ce mulţi oameni nu au WC-ul in casă? Pt ca multor oameni nu le pasă de a avea toaleta in casă. Unii, cum se întâmplă intr-o zona a moldovei, ţin WC-ul in curte pt benificii.  Da, pt benificii.  Cum aşa? Simplu. Există o vorba: nimic nu se arunca, totul se reciclează.  Deci, WC-ul in acest caz are o utilitate practică : din resturile proceselor umane...se face ţuică.  Da, asa este!  Am vazut cu ochii mei. Aşadar, analogia puscarie vs WC in curte e idioată rău.  Mizerabilitatea in care traiesc multi oameni face ca WC-ul in curte sa fie o normalitate. Daca l ar pune in casă, acea casa ar deveni infectă. Pt ca lipseşte in cazul acestor oameni regulile de igienă elementara.
 Da, inchisorile trebuie aduse la nivelul european, asigurat acel mediu de includere in social a puşcăriaşilor.  Nimeni nu e perfect, fiecare greşeşte, iar unii au gresit mai mult, legea oferindu-le cazare pe mai mulţi ani.  Acei oameni, ca sunt oameni ca noi, trebuie ajutaţi sa - si revină.  Cine te angajează daca ai cazierul pătat? Aproape nimeni. Deci, într-o luna acel om va face din nou o boacănă, doar ca sa reintre in acelasi sistem. Fiecare compartiment al societăţii trebuie avut grija de el: sănătate, învăţământ, penitenciare, autostrăzi.  E treaba statului, pt ca de aia il platim, sa-si facă treaba asa cum trebuie. Fara analogii sterile, gen: daca locuinţa vecinului cade, asa trebuie sa arate tot satul.  Nu mai bine gandim constructiv? Frate, avem o problemă care e pasata de ani de zile, aiuritor. Cum facem sa o rezolvăm? Pai hai sa vedem cum fac alţii, dacă noi avem ceva amnezii, sa vedem cu au rezolvat-o ei.  E atât de simplu...

Un comentariu:

  1. Dar despre wc-urile din spitale ce crezi? Merita o atentie mai mare decat cele din puscarii?

    RăspundețiȘtergere